Zonnepanelen voor KFC Meise en het F. Lathouwersstadion.

05 Juni 2012

Enkele maanden geleden liet Groen Meise weten dat ze zeker niet tegen het bijplaatsen van verlichtingspylonen was. Maar naast de nodige investeringen aan openbare en andere verlichting, kan een deel van het geld van het IBE-IBG krediet (*) van Sibelga ook zegt schepen van leefmilieu en duurzamheid Marie-Jeanne Thaelemans.gebruikt worden om te investeren in duurzame en goedkopere groene energie, bv door zonnepanelen op de nieuwe sportloods of op de nieuwe gebouwen van het OCMW te plaatsen,

Deze uitlating van Groen heeft CD&V en Nva en Vld aangezet tot investering in zonnepanelen en duurzame enegerie zelfs nadat deze partijen de gemeentelijke subsidies voor zonnepanelen voor particulieren hadden weggestemd op de gemeenteraad begin dit jaar. Eigenlijk vrij laat want inmiddels is het groencertificaat ongeveer met de helft gedaald.

Vanaf het begin van deze legislatuur (2006) drong Groen Meise aan om te investeren in zonnepanelen maar steeds viel het in dovemans oren, zelfs na de voorstellen van de milieudienst en de duurzaamheidsambtenaar met het energieverslag. Telkens had men ongegronde excuses om niet te investeren.

Groen Meise is nu blij dat we toch kunnen investeren in zonnepanelen voor zowel het sportcompex De Nekker KFC Meise als het Frans Lathouwersstadion te Wolvertem. Op de gemeenteraad van 30 mei 2012 werd bij algemene aanvaarding van stemming de plaatsing van een 20-tal zonnepanelen op de beide sportstadions - eigendom van de gemeente Meise - goedgekeurd. Hierdoor kunnen de clubs hun electriciteitsfactuur zien dalen door de terugdraaiende meter en strijkt de gemeente de groencertificaten op. Dit is een win-winsituatie voor beide partijen. Kostprijs voor de zonnepanelen: KFC Meise 24.653 euro en voor het Openluchtcentrum Frans Lathouwersstadion 27.438 euro. De uitgaven zullen gefinancierd worden vanuit het IBE-IBG krediet.

Aan de plaatsing werden nog wel enkele voorwaarden verbonden: de plafonds van beide stadions moeten geïsoleerd worden naar opgelegde normen.

De stabiliteit van beide daken zal bekeken worden en bij negatief advies zal de gemeente het pv ?contract zonder schadebeding eenzijdig kunnen opzeggen.

Een andere voorwaarde, en daarover was geen duidelijkheid bij de stemming, is dat er voldoende krediet is bij het fonds om te kunnen overgaan tot financiering na de inbreng van de tot op heden goedgekeurde projecten op de gemeenteraad. Blijkbaar strookte de laatste versie niet met de werkelijkheid. Dit wordt nu verder nagekeken.

(*) IBE IBG = een bijdrage voor de financiering van de opdrachten inzake openbare dienstverlening (openbare verlichting, REG en sociale maatregelen) ten laste van de leveranciers op basis van het vermogen dat Sibelga zijn klanten, de gemeenten, ter beschikking stelt.