Stap mee uit kernenergie

30 Maart 2011

Wie gehoopt had dat de Panoramareportage "Watt een kluwen" het energiedebat in ons land een andere richting zou uitsturen, komt bedrogen uit. In het Eén-journaal stelde ontslagnemend premier Yves Leterme deze middag voor om alle kerncentrales langer open te houden: niet alleen de oudste drie, maar ook de andere, waarvan de sluiting voorzien is in 2025. Volgens Groen!-Kamerlid Kristof Calvo zou dat een "historische vergissing" zijn. Voor het investeringsklimaat en een eerlijke marktwerking is de sluiting van de oudste kerncentrales in 2015 cruciaal. Zolang alle kerncentrales open blijven, is er nauwelijks plaats voor andere spelers. "De verklaringen van de premier zijn één grote contradictie. Een ander investeringsklimaat realiseer je niet door in de kaart van Electrabel te blijven spelen. Door het huidige concurrentievoordeel van Electrabel nog langer te bestendigen jaag je nieuwe spelers én hun investeringen richting buitenland", aldus Calvo.Groen! pleit daarom voor duidelijkheid. De volgende regering moet de bestaande wet op de geleidelijke kernuitstap expliciet bevestigen. Die wet voorziet dat de drie oudste en kleinste kerncentrales in 2015 sluiten. Ondanks het slechte investeringsklimaat, is er voldoende vervangcapaciteit voor die drie centrales. "Het langer openhouden van Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 vereist bovendien 800 miljoen euro veiligheidsinvesteringen. Dat geld kunnen we veel beter gebruiken voor groene technologie en het ondersteunen van nieuwe spelers", zegt Calvo.

Tegelijk wil Groen! de productiecapaciteit van de andere kerncentrales (quasi volledig in handen Electrabel), die pas zouden sluiten in 2025, vandaag al herverdelen onder meerdere spelers. Zo breken we de markt open voor andere spelers, die dan tijdelijk kunnen genieten van de goedkopere nucleaire capaciteit. Nu al beslissen over de levensduur van de nieuwste kerncentrales is nergens voor nodig. In de wet op de kernuitstap is er een clausule voorzien die een oplossing voorziet als er zich een probleem van bevoorradingszekerheid stelt.

"Het is dan ook gissen naar de ware motieven van de ontslagnemende premier. Voor de energiemarkt zouden zijn plannen in elk geval een drama zijn. De enige zekerheid die we zo garanderen is de zekerheid voor de monopolist. Groen! wil duidelijkheid en zekerheid op korte en lange termijn voor alle energieproducenten en voor de uitbouw van groene energie", besluit Calvo.

Ook Greenpeace roept op hun website de komende Belgische regering op om de wet op de kernuitstap vanaf 2015 te respecteren en om resoluut werk te maken van een 100% hernieuwbare toekomst. Op http://www.greenpeace.org/belgium/nl/stap-uit-kernenergie/ kun je mee de petitie tekenen voor het respecteren van de wettelijk voorzien kernuitstap.