Gemeenten Noordrand vragen herziening vergunning Brussels Airport

18 Mei 2024

Gemeenten Noordrand  vragen herziening vergunning Brussels Airport

Groen Meise betreurt dat het gemeentebestuur geen beroep heeft aangetekend tegen de nieuwe omgevingsvergunning van Brussels Airport.

Afgelopen maandag lazen we in de pers dat drie gemeenten uit de Noordrand aansturen op een herziening van de vergunning voor Brussels Airport (zie https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/13/gemeenten-uit-noordrand-vragen-via-bemiddeling-herziening-vergun/).

De gemeente Meise echter is, in tegenstelling tot Grimbergen, Vilvoorde en Wemmel, niet naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen gestapt ondanks alle medisch-wetenschappelijke inzichten over lawaaihinder en slaapverstoring.  

De Meisese cardioloog Marc Goethals wijst vandaag in een opiniestuk in De Morgen (https://www.demorgen.be/meningen/nog-altijd-laat-de-vlaamse-regering-zich-om-de-tuin-leiden-over-vliegtuiglawaai~b3d93829/) nog maar eens op de negatieve gezondheidseffecten van slaapverstoring als gevolg van nachtvluchten.

Minister Demir (N-VA) heeft bij haar beslissing te weinig rekening gehouden met de huidige normen van de Wereldgezondheidsorganisatie over het meten van lawaaipieken. Ook de Hoge Gezondheidsraad wijst op de achterhaalde normen die de minister hanteert.

Groen Meise betreurt dan ook dat het gemeentebestuur zich niet aansluit bij de vraag van de gemeenten uit de Noordrand die via bemiddeling herziening vragen van de nieuwe omgevingsvergunning van Brussels Airport.

Lees het persbericht van 17/05/2024 op de website van de BBL over de dertien organisaties die de vergunning Brussels Airport aanvechten
https://bondbeterleefmilieu.be/artikel/dertien-organisaties-vechten-vergunning-brussels-airport-aan

Bekijk het interview op RingTV met Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde:
https://www.ringtv.be/groen-politiek-economie/drie-van-de-vijf-noordrandgemeenten-vragen-herziening-vergunning-brussels