Geluidsschermen A12 houden dieven weg

03 April 2011

De geluidsschermen die in Meise naast de A12 ter hoogte van de wijk De Nekker geplaatst zijn, houden niet alleen het geluid, maar ook dieven weg. "Door de geluidsschermen voelen we ons veiliger", zegt Sylvie Binamé, die met haar man Bart Hermans en Tim (2,5 jaar) op de Strombeekbeverslaan woont."Er stoppen geen wagens meer op de pechstrook om de inzittenden de kans te geven "een kijkje" te komen nemen in de wijk. Dat gebeurde vroeger wel. Dat de geluidsschermen vier meter hoog zijn, stoort niet. Het geluid is merkelijk gedempt. We kunnen 's nachts weer slapen. Het is merkelijk stiller in de wijk, ook tijdens de spits en overdag", zegt Sylvie Binamé.

Tien jaar wachten

"Omdat de geluidsschermen zo hoog zijn, hebben we in de slaapkamer ook geen last van koplampen van auto's die voorbijrazen op de A12. Ook de lichtpollutie is dus verminderd."

"De bewoners van de wijk De Nekker hebben tien jaar moeten wachten op de geluidsschermen, maar we zijn blij dat ze er zijn", zegt schepen van Milieu Marie-Jeanne Thaelemans (Groen!).

"Ik heb hier zelf vaak in de wijk folders rondgedeeld en het was hier niet uit te houden. Er was voortdurend lawaai van 70decibel en meer. Er wonen meer dan 500 mensen in de wijk De Nekker en die hebben nu meer rust. Dat de geluidsschermen ook inbrekers buiten houden, is een mooi bijkomend voordeel. Er werd hier inderdaad veel ingebroken."

Groenscherm

De geluidsschermen krijgen nog een groenscherm (klimop). De komende weken worden ook geluidsschermen geplaatst op het gedeelte Driesstraat-Hoogstraat in de rijrichting Brussel.

Volgend jaar krijgen in de lente de zones richting Brussel vanaf de Zonnelaan tot aan de carpoolparking en richting Antwerpen vanaf het domein Drytoren tot aan de afrit3 Meise geluidsschermen.

Meise betaalde voor de geluidsschermen aan De Nekker en het gedeelte van Wolvertem 150.000 euro van de totale kostprijs van 1,2 miljoen euro. Het Vlaams Gewest financiert de rest.