Dankzij Groen Meise blijft Plantentuin gratis voor Meisenaren

18 Juni 2013

Begin dit jaar ontving het Schepencollege van Meise een brief van de begrotingscommissie van de Nationale Plantentuin. Die wilde de toegang ook voor de inwoners van Meise betalend maken. Gemeenteraadslid Marie-Jeanne Thaelemans van Groen startte een petitie om daar een stokje voor te stekebn. Mét succes! In januarie ontving het gemeentebestuur van Meise minder leuk nieuws: voortaan zouden ook de inwoners van de Meise voor de toegang tot de Plantentuin moeten betalen én de ingang Meise dorp zou gesloten worden. Marie-Jeanne Thaelemans, gemeenteraadslid voor Groen kaartte de zaak meteen aan op de gemeenteraad. Voor Groen Meise was het duidelijk dat dit niet kon: de toegang tot de Plantentuin moest vrij toegankelijk blijven voor alle Meisenaars én de ingang Meise-dorp mocht niet dicht!Om de eisen van Groen Meise kracht bij te zetten startte Marie-Jeanne daarom een petitie. Toen de petitie aan de burgemeester en schepenen werd overhandigd hadden niet minder dan 1.500 inwoners hun handtekening gezet.

Er kwam er een eerste overleg tussen de gemeente en de Plantentuin. Met een eerste resultaat: de toegang Meise-dorp blijft behouden.

Groen liet het dossier niet los en bleef de gemeenteraad bestoken met vragen. Er volgde een tweede overleg waarop de financiële opties werden besproken. En alweer met resultaat: Meisenaars mogen nog steeds gratis binnen. Bovendien zullen de ingangen van de Plantentuin vernieuwd worden met geld van het Vlaams Gewest.

Ook in het Vlaams parlement stelde Groene volksvertegenwoordiger Hermes Sanctorum vragen over de werkingsmiddelen van de Plantentuin en zijn overdracht naar Vlaanderen, voorzien voor 2014. Het uitbouwen en het benutten van het toeristische potentieel is één van de opdrachten van de Plantentuin. Het dossier van de onthaalinfrastructuur is in dat verband dan ook prioritair en kan na de overheveling ook snel opgenomen worden. Het voorbereidend werk is volledig klaar en de plannen zijn uitgetekend. De raming van de kosten bedraagt 600.000 euro. Zodra het geld beschikbaar is, kunnen de nodige vergunningen worden aangevraagd en kunnen de werken starten.

Deze zaak heeft bewezen dat we samen sterker staan. Aan alle wakkere Meisenaars die de petitie ondertekenden: van harte voor uw steun!